RSS

Webbläsarvalet oroar en del

06 Mar

Från och med den här månaden ska användare av operativsystemet Windows kunna välja webbläsare. Jag har tidigare skrivit om webbläsarvalet. Men alla är inte så roade, tycks det. Urban kommenterar en artikel om det.

Det finns mängder med webbsidor skapade av svenska kommuner som är gjorda för att ses i webbläsaren Internet Explorer och då speciellt version 6 av den. Det här skapar nu problem. Vad händer när folk börjar använda andra webbläsare? Då kommer sidorna inte att visas som det är tänkt och folk kommer att klaga och man tvingas göra om saker. Mängder av sidor måste göras om.

Effekten visar på vad man kallar en inlåsning. De svenska kommunerna har gjort ett aktivt val att bara skapa webbsidor för en leverantörs produkter. Det här gäller även för kontorsprogram och de format man sparar filer i, där man också gjort ett val att låsa in sig. I båda fallen har man gjort sig beroende av Microsofts produkter, utan någon möjlighet att komma därifrån.

Även om Microsoft i princip haft monopol på operativsystem och webbläsare under 2000-talet, så är det ändå en dålig strategi att bara luta sig mot en leverantör.

Så de problem man nu kommer att möta är på ett sätt väntade när man använder stängda och kommersiella program.

Det är dags att bli mer öppna och följa öppna standarder. Gör om webbsidorna så de följer öppna standarder och så att alla webbläsare kan se dem ordentligt.

Men som Urban skriver: ”Det är bara att göra om och göra rätt. Myndigheter måste vara mer ansvarsfulla än så.”

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 mars 2010 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: