RSS

Webbläsarvalet på måndag

28 Feb

På måndag den 1 mars kommer användare i Europa av operativsystemet Microsoft Windows att kunna se att det finns ett val även när det gäller webbläsare. Det här är annars någonting som Windowsanvändarna inte har behövt tänka på sedan 1995, eftersom webbläsaren Internet Explorer(IE) har följt med som standard.

Det här valet gäller bara dem som har IE som standardwebbläsare. De som har en annan webbläsare bör rimligen redan ha upptäckt att det finns ett val och bytt till något annat. För er som inte är säkra på vad en webbläsare är för något, har jag tidigare gjort ett försök att förklara det.

Du kan läsa om det på DN, SVT och SvD, samt hos datortidningar som Datormagazin och PC för Alla.

En sund konkurrens

Vad handlar det här valet om? Frågan har gällt EU:s konkurrenslagstiftning. EU och Microsoft har trätat om det här i 10 år och under den tiden har Microsoft fått böta 1,6 miljoner dollar i ett par omgångar. Det har inte bara gällt webbläsaren, utan också mediaspelaren Windows Media Player.

Microsoft, har en så total dominans med sitt operativsystem, Windows, att det kan liknas vid ett monopol. Det här har företaget utnyttjat på ett otillbörligt sätt. Man har försökt att på olika sätt stänga ute andra aktörer till förmån för sina egna produkter.

Men nu har alltså Microsoft under hotet om ännu en omgång med böter, gått med på att låta användarna av Windows välja webbläsare.

Microsoft har tidigare hävdat, antagligen med en viss rätt, att IE är så stark knutet till operativsystemet att det inte går att ta bort den. Det har väl varit både en styrka och en nackdel med att ha webbläsaren så starkt integrerad i operativsystemet. Men nu ska det alltså, eventuellt, bli möjligt att slippa den.

Fast företaget hävdar att de ändå vill kunna leverera datorer med en webbläsare. Men då ska man tänka att Microsoft själva inte skapar datorer. De tillverkar mjukvara till datorerna. Därför bordet det vara upp till datortillverkarna att se till att en webbläsare följer med. Man kan fråga sig varför en utvecklare av ett operativsystem ägnar sig åt att skapa webbläsare och mediaspelare?

Antagligen kommer den här uppgörelsen även att innebär att vi kan komma att se datortillverkare som levererar sina datorer helt utan IE och med någon annan webbläsare som standard. De ska alltså inte behöva ha IE som standard, utan valet kan vara upp till tillverkaren själv. Men det får vi se om det har någon effekt.

Men syftet är också, enligt min mening, att användare av Windows ska förstå att de faktiskt har ett val. De är inte bundna till IE, det finns alternativ som kan vara bättre. I förlängningen kan man också tänka sig att folk inser att det även finns ett val när det gäller operativsystem. Windows är det dominerande, men det finns även Mac och Linux. Linux fungerar dessutom på samma datorer som Windows gör.

Hur valet går till

Någon gång mellan 1 mars och mitten av maj, kommer alla att få en uppdatering, som dock är frivillig. Den kräver att man startar om sin dator. Och när den är gjort, kommer man att kunna välja mellan ett antal olika webbläsare. Om man fortfarande har IE som standard, vill säga. Man kan i den ruta som dyker upp bläddra bland valen och läsa lite om de olika alternativen innan man bestämmer sig.

Du kan redan nu se hur det hela kommer att se ut, genom att gå till www.browserchoice.eu. Här kan man klicka på knappen Berätta mera för att komma till webbläsarnas hemsidor och få mer information. Även om alla är gratis, gäller det att inte ”köpa” grisen i säcken. Det går också att klicka på knappen Installera. Nu kör jag Linux och kan inte testa om det går att installera på det här sättet.

I listan presenteras man först för de fem mest använda webbläsarna: Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari och Google Chrome. Rullar man sedan åt höger, kommer man till ytterligare sju stycken: Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant, Sleipnir, FlashPeak och Green Browser. Listan ska uppdateras varje halvår, är det tänkt.

Att välja

Det här är inget lätt val på något sätt. Framför allt om man inte tidigare har brytt sig eller sett några problem. Man kanske rent av inte har förstått att det funnits alternativ. Men jag tänker så här.

De sju som är i ”andrasorteringen” ska man nog bara välja om man är experimentell av sig. Det kan finnas anledningar till att de här alternativen ännu inte har nått ut till så många användare. Men de gör i alla fall att valet blir bredare.

Gallrar vi sedan i ”förstasorteringen”, är det nog så att jag skulle ta bort Internet Explorer och Google Chrome. För båda gäller att de är alldeles för starkt knutna till det företag som gjort dem och som även levererar andra tjänster. Det här behöver inte vara ett problem, men vi riskerar att ännu en gång hamna i samma situation som orsakade det här valet, nämligen en inlåsning.

Kvar finns nu tre stycken. Själv har jag använt Firefox i många år nu, både i Windows och Linux, men den är ändå inte ett helt självklart val. Safari är t ex bättre på att visa webbsidor korrekt. Opera har funnits länge och hela tiden varit i framkant när det gäller funktioner. Så här kan vi nog gå på att snygg också är en egenskap. Och när det gäller smak så är den ju olika.

Men så har vi det där med konkurrensen. Firefox har idag ca 25% av marknaden och har under de senaste åren blivit en stor aktör. Och vill vi ha några fler i toppenskiktet, då kanske vi bör välja Opera. Eller varför då inte satsa på någon av de mindre använda?

Ja, varför välja bara en? Det är ju trots allt valet av standradwebbläsare som webbläsarvalet gäller. Du kan ha flera andra vid sidan av.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 28 februari 2010 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “Webbläsarvalet på måndag

 1. Bloppe

  01 mars 2010 at 03:51

  Sunt skriven artikel, måste jag då säga. Men jag tycker ändå inte man ska utesluta Chrome så lättvindligt som du proklamerar. Din tanke i grunden att ett monopol ej är av godo håller jag med om. Men jag ser en betydligt positivare jargong och en öppnare attityd hos Google än hos Microsoft. Google har med sin ”Don’t be evil”-attityd och sitt nära samarbete med den öppna källkods-communityn lagt sig i folkets händer. Vi har i princip fått makten att döma dem hårt om det skulle behövas, och när vi ser så många konkurrenter inom Googles alla områden kan vi ändå känna oss trygga.

  Jag tror Google snarare kan öppna upp konkurrensen genom att rubba Microsoft. 90% av alla som sätter på sin dator idag runt på jorden gör sig beroende av ett enda företag, det är inte sunt. Inte helst, men hellre än att ett storföretag har monopol ”för alltid” ser jag att storföretag kommer och går med jämna mellanrum för att folk ska få lite perspektiv på läget. I längden är jag övertygad om att människors egen upplysthet kan få oss att göra bättre och sundare val för samhället och oss alla, var och en.

  ”Man ser inte boxen sålänge man sitter däri.”

   
  • Maths

   01 mars 2010 at 17:38

   Jag utesluter egentligen inte någon webbläsare. Vissa kan jag ha en del invändningar mot, men inte så att jag skulle avråda från att använda någon. Alltså inte heller Chrome, som helt säkert kommer att utvecklas starkt under de kommande åren. Hela valet handlar, enligt min mening, om att det överhuvud taget finns ett val, att få de Windowsanvändare som bara fått hela kittet på köpet att just tänka utanför boxen.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: