RSS

Folkpartiets väg framåt för dagis

25 Feb

Nu vill utbildningsdepartementet göra om förslaget till ny läroplan. Högre ambitioner och mer skolförberedande, mer fokus på läsning, matematik och naturvetenskap är modellen. I en intervju med TT talar utbildningsministern ut om det här och skolborgarrådet bloggar om det.

Men samtidigt går man ut med att det inte är så att förskolan ska bli skola. Nej då.

”Men förskolan, det vill säga dagis, ska vara fri från prestationskrav och lärandet ske under lekfulla former, understryker Björklund.”

Hur tänker man då? De vill att förskolan ska närma sig skolan och se till att barnen redan kan läsa, skriva och räkna när de kommer till skolan.

Var tror folkpartiet att alla kommer att söka efter förebilder för hur man ska lägga upp verksamheten? Ska det bli skolförberedande är det är det väl mot skolans metoder man ska titta. Eller?

Även det folkpartister verkar se som lärande är typiskt sånt som man får lära sig i skolan: läsa, skriva och räkna. Det verkar alltså inte finns vare sig omsorg eller annat som är viktigt att lära sig mellan 1 och 5 år. Det är skolkunskaper man vill att vi ägnar oss åt.

Skolan står alltså modell. Och fram för allt verkar det vara den anglosaxiska skolan som är målbilden. Där har man preschool från det barnet är 3 år. Och då är det inte en svensk barnomsorg vi pratar, utan just skola.

Och ser man till den nya skollagen, som troligen kommer att börja gälla från och med i höst, så kommer dagis, förskolan att bli en skolform. Vad kommer det att ge för signaler, utbildningsministern?

Jag har under de tio år som vi haft en läroplan, att det har gått mot allt mer skollika former av verksamhet. Och jag kan till en del svälja det när det gäller 4- och 5-åringar. Men jag som jobbar med 1- och 2-åringar ser att där siktar man helt fel om man tänker skola.

I något reklamsammanhang för Stockholm uttalade sig skolborgarrådet om förskolan och sa att det vore ju bra om vi kunde få fram någon nobelpristagare. Är det där ribban ligger, folkpartiet? Att vi ska fostra små genier?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 februari 2010 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: