RSS

Antivirusprogram 2010

13 Feb

Man kunde ju tro att antivirusprogram skulle vara helt ointressant för oss som kör Ubuntu eller någon annan distribution av Linux. Men riktigt så är det inte. Har du bara en dator och den kör Linux, då är du väl ganska säker i dagens läge. Men har du ett nätverk där även Windowsdatorer finns med, då behöver du tänka på dem också.

I den engelska tidskriften Linux Format #128 för februari 2010 har man en s k ”roundup” där man jämför olika antivirusprogram för Linux. Och nu lägger också PC för Alla ut ett liknande jämförande test av antivirusprogram för Windows.

När man tittar på de s k antivirusprogram som PC för Alla har testat, inser man att det inte bara handlar om virus. Vad vi talar om här är snarare säkerhetspaket. De verkar vara tänkta att skydda mot alla möjliga slag hot. Det blir ett slags allt-i-ett-lösningar.

Här finns brandväggar, kontroll över barnens surfande, spyware, rootkit, nätfiske, spam, allehanda webbhot, samt då också virus.

I Linux Formats test är det bara antivirus, efter vad jag kan förstå. De övriga funktionerna finns det andra program som tar hand om i Linux. Det är den gamla Unix-filosofin att man skapar ett program med en funktion som det ska utföra bra, inte ett paket med funktioner. Det här kan säkert vara bra, men som det ser ut nu verkar många vilja ha allt-i-ett program.

När det gäller brandväggen, så har Ubuntu en sådan redan från start. Men den står helt öppen. Anledningen är att det inte finns några tjänster som det går att ansluta till utifrån. Men det kan ändras om man t ex delar ut en skrivare eller installerar vissa program. Nu finns det program för att ställa in brandväggen, så det är bara att installera något sådant.

Program för Linux

Nu har vi som använder oss av Linux inte något större hot mot våra datorer. Enligt Linux Format skulle det röra sig om under 10 virus som skulle kunna utgöra något slags hot. Det antalet står i skarp kontrast mot den flora av virus som härjat i Windows under 10 års tid.

Jag var för några år sedan inte så övertygad om vitsen att ha något antivirusprogram på min Ubuntudator, men jag har fått ändra mig. För i mitt nätverk där hemma har jag även Windowsdatorer. Jag måste även skydda dem. Och dyker det upp ett virus för Linux, så kan jag bli skyddad mot det också.

Här nedan följer en lista på fyra av de program som fick högst poäng i Linux Formats jämförande test.

Namn Licens Pris Gränssnitt Direktsök
BitDefender Kommersiell Gratis Grafik Nej
Avast! Kommersiell Gratis Grafik Nej
ClamAV Fri och öppen Gratis Terminal Dazuko
ClamTk Fri och öppen Gratis Grafisk Nej

De kommersiella programmen måste man ladda ner från nätet för att kunna installera. Varianterna av Clam finns redan i paketförråden i Ubuntu och säkert även andra Linuxdistributioner. Därför är det enklare att komma igång med Clam, vilket kanske också kan vara ett argument.

Nu är det inte så många program som recenseras i Linux Format. Det finns fler även för Linux. Problemet, som jag ser det, är att det inte är helt självklart var man laddar ner Linuxversionen. De kommersiella programmen finns inte självklart i paketförråden.

Sedan är det en fråga om man vill använda terminalen eller inte. Tre av programmen har ett grafiskt gränssnitt. Själv har jag erfarenhet av ClamTk, som känns enkelt att hantera.

Motsvarande program för Windows har en funktion som gör att inkommande paket skannas direkt när det kommer till datorn. I det här testet är det bara Clam som man kan ställa in för att få den funktionen. Lite synd, kanske.

Övriga program i testet är Avira Antivir Professional och Sophos, vilka båda kostar pengar, samt den inte alls så uppskattade AVG Free.

Säkerhetspaket för Windows

PC för Alla har testat följande program.

  • Eset
  • F-Secure – Kom trea
  • Kaspersky – Vinnare
  • McAfee
  • Panda
  • Symantec – Bra val
  • Trend Micro
  • Alwil Software Avast Antivirus Home Edition 4.8 + PC Tools Firewall Plus

När det gäller priset kan vi konstatera att det bara är Avast som är gratis för privatpersoner. De övriga kostar mellan 500 och 800 kronor. Det priset gäller väl ett år och vill man ha sitt antivirusprogram efter det året, får man betala igen.

Därför skulle jag även vilja lägga till ett fritt, öppet och gratis alternativ även för Windows. Det är en version av Clam byggt för Windows. Det skyddar alltså enbart mot virus och innehåller inte något av de utökande funktionerna som säkerhetspaketen har.

Men se upp för scareware!

Om man köper eller laddar ner någon av säkerhetspaketen ovan, kan man nog känna sig relativt lugn. De är välkända och har lång erfarenhet. Man skulle till listan också kunna lägga Norman Antivirus.

Men se upp för helt okända program! Rädslan för virus och ohyra utnyttjas av kriminella på nätet för att prångla ut falska antivirusprogram, s k scareware. De fyller inte den funktion de uppger att de ska göra. Istället blir din dator infekterad. Och du har betalat för det! Så låt dig inte luras. Köpa bara kända märken!

Eller välja något med färre virus

Jag känner en del personer som ofta råkar ut för virus på sina Windowsdatorer. Det är naturligtvis irriterande för dem när det händer. Ganska ofta blir det en fråga om att installera om hela operativsystemet. För någon vecka sedan fick en person jag känner lämna in sin dator för ominstallation, eftersom de inte kunde själva.

Blir man trött på alla virus, som man får med eller utan säkerhetspaket, finns det två alternativ. Antingen får man börja tänka över hur man surfar. Finns det något beteende eller någonting man gör på nätet som drar till sig virus?

Eller så kan man pröva ett ännu nästintill virusfritt operativsystem: Ubuntu. Men ha gärna ett antivirusprogram för säkerhets skull.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 februari 2010 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: