RSS

Buggen i stolen

06 Feb

När det gäller datorer har vi vant oss vid att det finns folk vill tränga sig in i våra datorer och utnyttjar hål i våra webbläsare. Det är därför har vi vant oss vid brandväggar och antivirusprogram. Vi har också vant oss vid uppdateringar av säkerhetshål i operativsystem och program. Allt det här handlar om mjukvaran i datorn. Men nu är det kanske dags att göra något åt buggen i stolen.

DN har en artikel om hur Anna fick sitt Facebook-konto kapat med allvarliga följder. Ursprunget var att hennes Hotmail-konto blivit kapat och kaparen beställde ett nytt lösenord till hennes Facebook.

Tyvärr är det här ett problem som inte går att göra något åt med någon ny slags hårdvara eller nytt säkerhetsprogram. Det handlar mycket om social ingenjörskonst. Vi sittar alltså med en svårartad bugg mellan stolen och tangetbordet.

Under 2000-talet har skapare av operativsystem och program lärt sig allt mer hur de ska täppa till hål och täta luckor. Man måste nog säga att även Windows har blivit säkrare. Och när det gäller sådan här problem som dyker upp allt oftare, hjälper det inte ens att byta till en Linuxdistribution som Ubuntu. Problemet har inte med datorn att göra.

I och med att näthandeln har ökat och vi gör våra bankärenden på nätet, har den organiserade brottsligheten lärt sig att utnyttja vår godtrogenhet. Bedrägerierna har då ökat.

Det är så lätt att luras av att man sitter i hemmets lugna vrå. Man tänker inte att man är ute bland folk när man surfar. Det gör att situationen inte känns så farlig. Där man i verkliga livet, IRL, skulle ha garden uppe, tänker man inte på att höja den när man sitter och surfar.

Så lika väl som man kan häva ur sig något opassande, kan man också göra dumma saker och gå på saker man inte skulle göra annars.

DN har även samlat ihop några tips, saker att tänka på. Till dessa skulle jag vilja lägga att du måste se över dina lösenord och se upp för mailbedragare.

Det kommer alltid att finnas folk som av olika anledningar låter sig luras. Folk som inte är så försiktiga som det behövs. Men frågan är nu vilka rekommendationer man ska ge? Och hur kan man få folk att bli försiktigare när de är ute i den sociala gråzonen på nätet?

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 06 februari 2010 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

Ett svar till “Buggen i stolen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: