RSS

Säkerheten i första hand

02 Feb

DN skriver idag om en förskollärare som dömts för vållande till kroppskada. Olycka inträffade på en utflykt 2008 då en 2-årig pojke kom med huvudet under vattnet under flera minuter. Han ådrog sig livshotande skador. Det här ställer frågan om hur vi prioriterar säkerhet.

Jag vet inte några omständigheter i det här fallet, men vi behöver hela tiden i första hand ha ett säkerhetstänk. 2007 skedde en liknande händelse där ett fritis var på utflykt till ett friluftsbad och ett barn omkom. I båda de här fallen hade man gått iväg till vatten, som i sig är en stor fara.

I båda de här olyckorna är det den som varit närmast som fått ta straffet. Man har alltså inte klandrat någon i ledande ställning. För oss som jobbar i den här branschen är det en viktig signal.

I min vardag dyker det ofta upp händelser där man måste ta ställning till barnens säkerhet. Det går inte att komma ifrån. Nu för tiden gör barn mest illa sig på dagis, för 20 år sedan var det i hemmet. Barn gör sig illa där de vistas, helt enkelt.

Vi har haft en lite diskussion kring det här temat när det gäller vår gård. Min ståndpunkt är helt klar: om jag inte kan garantera en rimlig säkerhet på gården, då går vi inte ut! Först när det är säkert nog går vi på med pedagogik.

På en annan arbetsplats hade vi en liknande diskussion när vår gård var helt istäckt under några dagar mitt i vintern. Både chefer och en del föräldrar tyckte att vi skulle vara ute ändå. Men ingen av dem skulle stå med ansvaret om något hade hänt.

Föräldrarna lämnar sina barns liv och hälsa i mina händer och det ansvaret får jag inte svika. Att gå till någon basäng är helt klart att utmana ödet, om man inte är väldigt vaksam, inte har många barn med sig och organiserar övervakningen.

Det värsta som kan hända är att barn blir ordentligt skadade eller avlider. Något värre finns faktiskt inte, vare sig för barnet, föräldrarna eller oss som jobbar med barnen. Om barnen inte får en utlovad aktivitet är i det här fallet ingen stor sak.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 02 februari 2010 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: