RSS

Ny sökmotor för Firefox i Ubuntu

27 Jan

Hund bloggar idag om att Firefox kommer att få ny sökmotor i nästa version av Ubuntu, 10.04 Lucid Lynx. Ämnet dyker upp även i några engelskspråkiga bloggar. Bytet kan tyckas enkelt, men det finns flera intressant aspekter som var och en kan skapa stora konflikter i gemenskapen för Ubuntu.

Det är alltså Ubuntu själva som byter i Firefox. Som standard har Firefox haft Google som sökmotor och kommer antagligen att fortsätta med det under något år till. Men i Ubuntu kommer det fram över att vara Yahoo! man söker på. Igen stor sak, om man inte vet att Yahoo! har något slags samarbete med Bing, som är Microsofts sökmotor.

Som någon påpekar är just Microsoft Ubuntus bugg #1 och varför ska man gynna en bugg? Varför vill man gynna en MS-produkt?

Vad får då Ubuntu utav samarbetet? Pengar förstås. Pengarna kommer inte från Microsoft direkt utan från Yahoo!. Ubuntu får pengar för sökningar. Det blir en inkomstkälla. Är det så att våra sökningar kommer att ge pengar till utvecklingen av Ubuntu? I så fall är det väl en god sak. Eller?

Nu ska man veta att Firefox finansieras av Google. Mycket av den snabba utvecklingen för Firefox har berott på de pengar som Google har gett. Och liksom MS är Google ett vinstdrivande företag, så de ger inte för att de är godhjärtade. Det finns naturligtvis en hake. Google vill låsa in dig så att du skapar inkomster för företaget.

Dessutom kan man fråga sig hur Google kommer att ställa sig till Firefox nästa år. När kontraktet med Mozilla går ut, har faktiskt Google en egen webbläsare, Chrome. Kommer man att satsa på den istället och sluta ge pengar till utvecklingen av Firefox?

Google utvecklar ju även ett eget operativsystem, som då i förlängningen kommer att tävla med Ubuntu och andra Linuxdistributioner.

I en tråd på slashdot diskuterar man bytet av sökmotor. Ett intressant svar lyfter fram en koppling till den Linuxdistribution som Ubuntu bygger på, nämligen Debian. Debian tar bara med program som är garanterat fri och öppen källkod. Men om Mozilla motsätter sig att Debian och Ubuntu använder sig av en annan sökmoter, är då Firefox fri och öppen källkod? Då kan inte längre Debian använda Firefox som standardwebbläsare.

Och om man nu skulle ta bort Firefox, vilket webbläsare skulle man då sätta i stället? På gott och på ont är Firefox troligen den bästa webbläsaren som finns just nu och gapet till andra webbläsare med fri och öppen källkod är för stort. Så hur löser man det problemet?

Nu är det inte så svårt att ändra sökmotor, så det är väl för oss användare inte ett så stort problem. Man väljer den sökmotor man vill ha. Punkt slut. Men det gäller alla som är medvetna om att det finns ett val. Alla andra, som kanske inte ens byter startsida, kommer att i fortsättningen få Yahoo! som startsida.

Finns det något alternativ till de två bjässarna? När jag idag har läst om det här, dyker namnet ixquick upp. Jag vet just nu inte så mycket om den sökmotorn. Den lär vara fokuserad på en större skydda av användarnas integritet.

Det finns ett tillägg för Firefox som gör att man enkelt kan söka på ixquck.com. Har inte testat det, så jag vet inte hur det funkar. Kanske kan det vara ett alternativ.

Uppdatering 100703 Är du intresserad av att ändra sökmotor, har jag beskrivit två sätt att byta på i ett senare ingägg. Dessutom har jag hunnit testa ixquick.com och har tyckt att det fungerar bra.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 27 januari 2010 i Dator, Firefox, Internet

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “Ny sökmotor för Firefox i Ubuntu

 1. jonas

  27 januari 2010 at 22:27

  har nån av er testat http://ipboo.com ? Grym, slimmad IP lookup-sida. Använder den jämt nu.

   
  • Maths

   28 januari 2010 at 16:57

   Jag har inte sett den förut. Är det bara kolla sin IP-adress man gör på den sidan?

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: