RSS

Stockholms stads anställda får MS Office 2007

26 Jan

Under det här året kommer Stockholms stad att uppdatera sina datorer. I ett par stadsdelar har man nu påbörjat den processen. Man har valt att satsa på datorer som kör Microsofts senaster operativsystem, Windows 7. I den andan har man nu också tänkt sig att göra, vad man kallar, en kompetenssatsning. Den går ut på att alla anställa, tillsvidare- och visstidsanställda, ska få Office 2007 gratis.

När den statsdel man jobbar i har fått de nya datorerna, ska de anställda kunna ladda ner Office 2007 till sina datorer där hemma. Staden vill att de anställda ska lära sig det kontorpaket som Staden själv har. Då kan folk sitta hemma på sin fritid och förkovra sig på egen hand. Man ska kunna klicka på en länk och sedan ange en kod för att börja nedladdningen.

Det man får är följande:

  • Ordbehandlaren Word
  • Kalkylprogrammet Excel
  • E-post och kalenerprogrammet Outlook
  • Presentationsprogrammet PowerPoint
  • Layoutprogrammet Publisher

Det är intressant att Stockholms stad gör det här. För vad kommer alla licenser att kosta? Inte är det väl så att Microsoft inte tar betalt för alla dessa Officepaket? Eller finns det någon hake? Jag har ännu inte sett några detaljer. Jag är lite skeptisk, kan man säga.

Är det möjligen så att konkurrensen med OpenOffice börjar märkas på marknadsföringen av MS Office? Vi är ju trots allt ganska många nu som använder OpenOffice.

Det finns faktiskt kommuner i Sverige som utreder möjligheten att gå över till OpenOffice. Förutom att det är fritt och gratis, så använder den också ett helt öppet format. I och med att formatet är öppet riskera man inte att låsa in den data man har till en leverantör. Kanske kommer Stockholm att göra ett annat val om fem år, när det här kontraktet löper ut.

Visst kommer folk att ladda ner. Det är ju trots allt ett gratiserbjudande. Och vet man inte om några allternativ, så tror man antagligen att MS Office är det enda som finns på marknaden.

Själv körde jag OpenOffice redan i slutet av 90-talet, när det hette StarOffice 5.2, och det har fungerat hur bra som helst i alla år. OpenOffice är gratis hela tiden, inte bara när det är en kompetenshöjningspaket. Det kan dessutom både öppna och spara i de format som MS Office använder. Så på det stora hela har jag inte någon användning för Office 2007.

Uppdatering 121004

Jag vill bara påpeka att det sedan två år tillbaka finns en klon av OpenOffice. Den heter LibreOffice och finns att ladda ner nedladdningssidan. LibreOffice finns för Linux, Mac och Windows

När man klonade programmet såg de båda versionerna helt lika ut och det gör de väl fortfarande, på många sätt. Men under de här åren har utvecklingen av LibreOffice varit intensivare än den hos OpenOffice. Därför vill jag idag rekommendera alla att i första hand ladda ner och installera LibreOffice.

De flesta Linuxdistributioner, t ex Ubuntu, har LibreOffice installerat som standard. Kör du Windows måste du ladda ner och installera det själv. Men installationen är väldigt enkel, så det är inget problem.

Du får ett kontorspaket i samma klass som MS Office. LibreOffice är dessutom väldigt kompatibelt med Word, Excel och PowerPoint på ett sätt som tyvärr inte dessa tre kommerciella program är med LibreOffice.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 26 januari 2010 i Dator, IKT, Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: