RSS

Ordbehandlare i terminalen är det möjligt?

17 Jan

Är en ordbehandlare i terminalen något att ha? Kan man över huvud taget tala om ordbehandlare när man skriver text i en terminal? För mig är ordet väldigt starkt förknippat med att det jag ser är det jag kommer att få ut, vilket förutsätter en grafik som inte finns i en terminal. Så vad är då programmet Wordgrinder? Fågel, fisk eller mitt emellan?

Installationen i Ubuntu är enkel. Du hittar programmet i Pakethanteraren, men inte i Programcentralen. Eftersom det här är ett program för terminalen kan man lika bra installera den därifrån.

sudo apt-get install wordgrinder

Man startar programmet i terminalen och sedan är det bara att börja skriva. Här finns inga ikoner, som i grafiska ordbehandlare, eller synliga menyer, som i Nano, För att få upp en meny trycker man på knappen Esc. Längst ner har du en statusrad med lite information som talar om ifall ditt dokument är sparat, hur många stycken och ord texten innehåller.

Wordgrinder

Programmet är väl nästan en textredigerare, men det finns en del alternativ för hur man formaterar sin text. Orden kan vara kursiva eller understrukna. Styckena kan vara rubriker, punktlistor eller vanlig text.

Wordgrinder med meny

De format man kan spara i är ett format som är lite speciellt för just Wordgrinder. Det är väl inte så användbart. Vill man ha något mer nyttigt, finns det möjlighet att exportera till HTML, vanlig text, LaTeX och Troff.

Wordgrinders statusrad

Exporterar man texten till HTML eller LaTeX får man en bra kod att göra något vettigt med. Men när det gäller LaTeX så måste man ändå in i koden för att ställa in det för svenska förhållanden. Så vill man enkelt skapa en webbsida eller ett enkelt LaTeX-dokument så är det väl OK.

Är det här användbart? Jag skulle säga: kanske, om du skriver något på en server. För på en skrivbordsdator har du så mycket bättre verktyg att tillgå. På skrivbordet känns den som en udda produkt. Men man måste nog pröva för att se om man själv har någon användning av Wordgrinder.

Vad det här visar är att det finns en otrolig bredd i utbudet av program i Linux. Och även om man skulle ha ett litet esoteriskt önskemål så finns chansen att du kan hitta ett program som passar dig. Genom Programcentralen i Ubuntu och Pakethanteraren Synaptic kan du enkelt installera och pröva.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 17 januari 2010 i Dator, Terminalen

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Ordbehandlare i terminalen är det möjligt?

 1. MekApelsin

  17 januari 2010 at 20:01

  Jag har testat den lite och jag tycker om den. Måste leka lite mer med den för att se om den går att hitta ett dagligt användningsområde för den där den är ”bättre” än vim med textile.

  Tack för tipset.

   
  • Maths

   17 januari 2010 at 20:49

   Vill man enkelt skapa enklaste sortens HTML- eller LaTeX-sidor fungerar den bra. Det kan bli knöligt med all uppmärkning av texten när man jobbar i vim. Men Wordgrinder ger ju inte så många alternativ när det gäller formateringar precis, men det kan ju ändra sig. Som projekt verkar det ändå intressant.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: