RSS

Nu är det definitivt läge att byta ut Internet Explorer

17 Jan

I veckan blev det känt hur Google i Kina hade blivit hackat. Det berodde på en bugg i webbläsaren Internet Explorer (IE). Men det var inte bara Google som blev hackat utan hela 34 företag, bla Adobe och Yahoo. Nu sprids hacket på internet. Har det varit ett mer lämpligt tillfälle att överge IE, så är det nu. Tyska myndigheter varnar till och med för att använda IE.

Men vad har stackars inbitna och inbudna Windowsanvändare för val? Är de inte helt inlåsta? Finns det några alternativ?

Och nu tror ni att jag tänker skriva om bara Firefox? Den har ändå ca 25% av marknaden och är standardwebbläsare i Ubuntu. Men nej då! Nej, det finns faktiskt ganska många webbläsare att välja på, även i Windows. Här är en lista på några.

En del av de här webbläsarna kommer att finnas med som alternativ till IE när man installerar Windows fram över. Eu har nämligen tvingat Microsoft att erbjuda 12 alternativa webbläsare. IE får inte längre vara det enda och självklara valet i Windows. Förmodligen gäller det här redan från Windows 7.

Men även användare av tidigare versioner av Windows, XP och Vista (någon som använder 98 och ME fortfarande?), har definitivt ett behov av att byta till en alternativ webbläsare. Efter som just IE 6 är speciellt utsatt, är det extra viktig för de personer som använder den att byta till något modernt.

För alla som vill ha en webbläsare från just Microsoft, är det väl bara att vänta tills deras nya webbläsare Gazelle är användbar. Den ska enligt uppgift bli säkrare än IE. Men det tror jag när jag ser det.

Uppdatering 100118 Som sagt: se upp. Uppgradera till IE 8 eller byt.

Uppdatering 100122 Nu har buggen i IE använts för att kapa datorer. En fix för att täppa till hålet, kom igår från Microsoft. Man kan också konstatera att det finns många företag som är inlåsta med IE 6, den värsta säkerhetsrisken av alla. Den är också hopplöst föråldrad. Har du den hemma, bör du snarast byta ut den.

Uppdatering 100130 Igår gick Google ut på sin officiella blogg med att de tänker slopa stödet för IE 6. Från den 1 mars i år kommer man inte att kunna använda Google Docs eller Google Sites fullt ut med IE 6. Titeln på inlägget är, fritt översatt, ”Moderna webbläsare för moderna applikationer”, vilket är den motivation som Google har. Det har hänt mycket under de gångna 10 år på internet.

Statcounter.com kan du se statistik över användingen av olika webbläsare.

Uppdatering 100224 Nu går även YouTube ut med att de ska slopa stödet IE 6 och andra äldre webbläsare. Det gäller alltså även Firefox 2.x och Safari 2.x, båda från mitten av 2000-talet. Även Chrome 3.x från 2009 är nu för gammal för YouTube.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 januari 2010 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: