RSS

Få könsskillnader i matematik

05 Jan

Under slutet av förra året diskuterade vi på mitt jobb mycket om vad matematik var för småbarn. Hur visar en 1- eller 2-åring prov på grundläggande matematisk färdighet? Men vi diskuterade aldrig eventuella skillnader mellan flickor och pojkar. Det är allt för lätt att tänka att flickor inte har samma förutsättningar som pojkar. Men är det verkligen så? I en ny studie verkar det som om skillnaderna inte är så stora.

Skillnaden mellan könen verkar kunna bero på att pojkar dels har större självförtroende när det gäller att klara av matematik, dels att de också kan se att de har en nytta med att kunna matematik. Det skulle alltså inte bero på några genetiska skillnader.

Viktiga faktorer för flickor verkar vara hur pass jämställt samhället de lever i och om det finns kvinnliga förebilder. Det är också viktigt att vuxna, både föräldrar och pedagoger, värderar flickors kunskaper i matematik.

Så frågan är: hur skapar vi förhållanden på dagis som gynnar att även flickor tar till sig matematik? Det är allt för lätt att man bara ser när pojkar gör något tekniskt eller använder sig av matematik. För visst är det så även i dagens Sverige?

Finns det kvinnor i barnomsorgen som kan vara goda förebilder? Jag menar, finns det kvinnor med ett gott självförtroende när det gäller matte på dagis? Ser och bekräftar vi flickor som bearbetar matematiska problem och löser problem? Eller är det bara när de klär ut sig och leker rollekar som de får någon bekräftelse?

Kanske är det helt enkelt så, som min dotter säger, att man har alldeles för lätt att underskatta flickor när det gäller sånt här. Pojkar bekräftar man mer som om de kan och fattar.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 05 januari 2010 i Jobbet, könsroller, Matematik

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: