RSS

Barnmisshandel och åldrande

21 Nov

Det har betydelse hur vi behandlar våra barn. Nu kan det visa sig att fysisk och psykisk misshandel påverkar ändå ner på kromosomnivå. Forskare har kunnat visa misshandel kan förkorta ändarna på kromosomerna, telomererna, och på det sättet också livet.

Telomererna sitter i ändarna på kromosomerna och dessa ändar blir allt kortare med åren. De skulle alltså kunna ses som ett tecken på åldrande.

Vi tror ju lätt att kromosomer och DNA är något beständigt, något som inte påverkas av den miljö vi lever i. Men så verkar det inte vara. Hur vi lever kan ha betydelse ner på gennivå.

De personer i studien som uppgav att de blivit fysisk och/eller psykisk misshandlade under sin uppväxt, hade kortare telomerer än de personer som inte uppgav något sådant. Man skulle kunna tolka det så att deras liv håller på att rinna ut fortare.

Den poäng jag vill lyfta fram här, är att det här har betydelse även på dagis. Eller om man nu hellre vill kalla det förskola. Om ett barn tillbringar 8 – 10 timmar per dag, vilket gör 40 – 50 timmar per vecka, i vår verksamhet. Då spelar det roll. Blir barnet inte sett och bekräftat av välvilliga vuxna kan det ha betydelse även rent biologiskt.

Nu vill jag inte säga att den svenska förskolan fysiskt och psyksikt misshandlar barnen. Men gränsen kan ibland vara svår att se, inte minst när det gäller den psykiska delen. Så man behöver vara vaksam.

Därför behöver vi fundera över vilken typ av omsorg vi ger barnen och om den fyller barnens behov. Om den gör att barnen växer upp till hela människor. Det här är viktig nu i en tid när det bara talas om att stärka pedagogiken ytterligare.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 21 november 2009 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: