RSS

Var man kan ladda ner Ubuntu

27 Okt

Varje vår och höst kommer det en ny version av operativsystemet Ubuntu. Till skillnad mot Microsoft Windows som kostar tusenlappar, är Ubuntu helt gratis. Allt man behöver göra är att ladda ner, bränna det på en CD-skiva och installera.

Du behöver inte installera, om du inte vill. Det går att köra hela operativsystemet direkt från CD-skivan.

Är du sugen på att testa behöver du naturligtvis vet var du kan ladda ner någonstans. Så här är en lista på webbplatser i Sverige där du kan hitta Ubuntu.

Det du behöver veta är att du laddar ner en s k ISO-fil. Vad det handlar om är en arkivfil som innehåller alla de filer som behövs för installationen. Den kan man inte bara bränna ner på en CD-skiva. Man måste bränna den som en skivbild. Leta upp det här alternativet i ditt brännarprogram. Vad brännarprogrammet gör att den packar upp filen innan den skriver den till skivan.

Den 29 oktober kommer nästa version av Ubuntu, 9.10 Karmic Koala. Det är den du ska ladda ner. Man kan redan nu hitta den som en s k Release Candidate. Laddar du ner den redan nu, kommer den att funka som den ska, även om den inte ”släppts” ännu. Det som kommer att hända på släppdagen är att du får några nya uppdateringar, inget stort.

En fördel med att ladda ner redan nu, är att det inte är så stort tryck på nedladdningsplatserna ännu. Den 29:e kommer det däremot att gå tungt, för intresset är stort.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 oktober 2009 i Dator

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: