RSS

Skriva ut från terminalen

17 Okt

OK, det här är nördigt! För vem skriver ut från terminalen idag? I alla fall inte jag. Men jag blev ändå nyfiken på om det var möjligt och hur man i så fall gör. Dessutom ville jag väl ha lite fler geek-poäng.

Allt det här förutsätter att du redan har installerat en skrivare, antingen lokalt på datorn eller via nätverket. Hur man gör det i terminalen har jag inte tagit reda på – ännu. Däremot har jag visat hur man installerar en PDF-skrivare. Det är ingen riktig skrivare, utan ett program som omvandlar ett dokument till en PDF-fil.

Hitta skrivaren

För att se vilka skrivare man kan använda, kollar man först upp vilka skrivare som finns tillgängliga.

lpstat -v

Den lista jag får upp innehåller en PDF-skrivare och en nätverksskrivare. Att nätverksskrivaren finns i dubbel upplaga, beror på att den datorn använder dual boot och jag vill kunna skriva ut oberoende av vilket operativsystem som körs.

enhet för PDF: cups-pdf:/
enhet för ubuntu-hp: ipp://datorn:631/printers/Photosmart_C7200_series
enhet för XP-HP: smb://datorn/HPPhotos

Jag har här markerat/fettat det som är namnet på skrivaren. När man ska skriva ut, ska man ange namnet på den skrivare man ska använda.

För att kunna se statusen för en skrivare använder man det här kommandot.

lpc status skrivar-namn

För min skrivare såg det ut så här.

XP-HP:
	skrivare finns på enheten ”smb” hastighet -1
	köläggning är aktiverad
	utskrifter är aktiverade
	inga poster
	demon närvarande

Vill man se möjliga utskriftsalternativ för en skrivare, kör man det här kommandot.

lpoptions -l -p skrivar-namn

Här kan man få mängder med information om skrivaren och dess inställningar. Man kan här se vilka möjligheter man har vid utskriften.

Skriva ut

När man tagit reda på skrivaren och vet att den är påslagen, kan man skriva ut. Det kan då underlätta om man i terminalen står i samma mapp där filen som ska skrivas ut finns. Annars anger man hela sökvägen till filen.

lpr -P skrivar-namn /sökväg/till/fil

För att se en lista på köade jobb på en skrivare, använder man följande kommando. Man kan behöva köra det här kommandot om man vill veta vilket ID ett visst jobb har, t ex för att kunna ta bort det.

lpq -P skrivar-namn

Svaret kan se ut så här.

XP-HP är klar och skriver ut
Prioritet  Ägare  Utskrift  Fil(er)    Total storlek
active   root  253     minfil.txt   2048 byte

Vill man ta bort ett jobb från skrivaren, skriver man så här. Det är siffran under ”Utskrift” som är utskriftens ID-nummer.

lprm -P skrivar-namn jobb-id

Vilka filer går att skriva ut?

Nu har jag inte prövat så många olika filformat, men några har jag testat. Mönstret verkar vara att filen på något sätt redan måste vara förberedd för utskrift. Därför går PDF-filer bra. Det här gör att det också går bra att skriva ut filer i PostScriptformat.

Det går bra att skriva ut filer som är rena textdokument. Men då ska man komma ihåg att texten kommer att skrivas ut med en font som för tankarna till gamla skrivmaskiner. Texten blir alltså ganska stor och jämntjock.

Liksaså kommer raderna inte att brytas, utan texten kommer att försvinna ut utanför den högra marginalen. Därför måste man tänka på att inte ha för många tecken på varje rad. Runt 55 stycken kan vara bra.

Bäst är det om man på något sätt kan formatera sin text. Här är t ex LaTeX bra. Man kan här skapa s k DVI-filer som går bra att skriva ut. Med latex kan man också skapa PDF-filer som är utskrivbara.

Men man kan även använda kommandot pr för att snygga till texten något inför utskriften. Men här vet jag inte hur man får till sånt som sidbrytningar.

Bilder går att skriva ut, men de skrivs ut i sin maximala storlek. De anpassas alltså inte efter storleken på det papper det ska skrivas ut på. Därför måste filen ha skalats om för att passa på t ex ett A4-papper, om man ska använda det. Jag har inte prövat, men jag kan tänka mig att man med terminalprogrammet imagemagic kan skala bilden innan man skriver ut den.

Det går faktiskt inte att skriva ut filer skapade i OpenOffice. De filerna är egentligen arkivfiler. Öppnar man dem i ett program som hanterar arkiv, ser man att de innehåller flera filer. Man får alltså vid utskrift inte ut den text man ser när man skriver den.

Lösningen är att skriva ut dokumentet till en fil. Den filen är en PostScriptfil som går att skriva ut från terminalen. OpenOffice har också möjligheten att exportera till PDF.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 oktober 2009 i Dator, Gör så här, Terminalen

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: