RSS

Lösenord till Hotmail ute på vift

06 Okt

Har du ett konto hos Hotmail ska du så fort som möjligt byta lösenord! Mängder med användarkonton och lösenord finns nu tillgängliga på nätet. Det verkar inte vara så att Hotmail har blivit hackat, utan istället ska det handla om att folk blivit utsatta för nätfiske, enligt ComputerSweden. Enligt DN ska det beröra konton som slutar på @hotmail.com, @msn.com och @live.com.

Det verkar alltså som om det är personerna själva som inte varit helt vaksamma, utan ”glatt” uppgett sina inloggningsuppgifter till någon som har skickat e-post till ens konto. Seriösa företag skickar inte ut mail där man ska bekräfta inloggningsuppgifter. Därför ska man helt enkelt klassa den posten som spam och till och med anmäla den.

Ett sätt att slippa bli nätfiskad i nätskurkarnas trålar är att skaffa sig kunskap. På Kommunikations­myndigheten PTS har man dels sidan Vad är nätfiske (phishing)? och Hur skyddar jag mig?.

Sedan gäller det att ha lite sund skepsis till den okända post man får, att inte klicka på allt, inte svara på märkliga brev och att inte vara så himla godtrogen.

Mer information om den här attacken kan man hitta på Windows Live och Neowin.net.

Även om jag inte har svarat på något konstigt mail, har jag idag bytt lösenord på mitt Hotmailkonto. Jag har då passat på att också göra det lite säkrare genom att utöka antalet tecken och även använda en del specialtecken.

Uppdatering Även Aftonbladet har den här nyheten. Där står det också att även AOL, GMail och Yahoo är drabbade. Och varför skulle de vara förskonade? Det finns väl oförsiktiga människor där också.

Uppdatering 2 I sin blogg tar Urban upp en invändning mot tanken om att det är nätfiske. Men om nu bedragarna har börjat från A och fortsätter nedåt i sitt fiskande? Vi vet inte heller om någon har sett hela listan på konton. Men byt lösenord och lämna aldrig ut det till någon!

Uppdatering 091007 En instruktion om hur du gör för att ändra lösenordet.

Uppdatering 2 091007 Om man är intresserad av att se ett riktigt exempel på hur ett nätfiskande mail kan se ut, kan man läsa The anatomy of a Hotmail phishing attack. Här kan man få tips om vad man konkret kan se upp för.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 06 oktober 2009 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “Lösenord till Hotmail ute på vift

 1. Ebba

  29 augusti 2010 at 15:05

  Jag behöver byta lösenord hur gör man?

   
  • Maths

   29 augusti 2010 at 17:40

   Kolla här.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: