RSS

Öppna och fria läromedel

17 Sep

Urban brukar skriva om Ubuntu och fri programvara och öppen källkod på sin blogg, Ubuntu för Alla. Ubuntu och Linux handlar om att källkoden till program ska vara öppna och fria så att alla ska kunna använda den och utveckla den. Men man kan utveckla den här tanken till att gälla även annat. Nu uppmärksammar han något som rör den andra delen av min blogg, den som rör mitt jobb som pedagog. Han tipsar om nätverket Dela!, som bygger på tanken att man ska dela och använda inom pedagogiken och skolan.

Beskrivningen av Dela! låter så här:

”dela är ett nätverk för lärare, pedagoger, skolledare, forskare, bibliotekarier, beslutsfattare med intresse att dela idéer, frågor och erfarenheter om skolan.”

Jag har någonstans läst om en diskussion kring öppna och fria läromedel. Tanken är att man skulle skapa läroböcker till skolan som är ett gemensamt arbete av lärare som samarbetar för att få bra läromedel. Något av det hittar man t ex hos IT för pedagoger. Tankarna påminde mycket om de man har i gemenskapen för öppen och fri källkod.

Nu är frågan om man kan hitta på något motsvarande för oss som jobbar med små barn? Vi använder inte så mycket skrivna läromedel, utan hämtar pedagogiskt material från den konkreta världen. Men att kunna skapa ”läromedel” och dela med sig till andra av det man gör, låter för mig som en bra tanke.

Hur skulle ett sånt material se ut? Vad skulle vi kunna utveckla och lägga utanför den strikta copyrighten? Något som vi kunde ha användning av allihop?

Internet är den perfekta platsen för att utveckla sånt här. Linux hade inte varit vad det är idag om inte internet hade funnits. Och idag finns det gemenskaper som t ex Facebook som inte heller vore möjliga om inte nätet funnits.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 september 2009 i Jobbet, pedagogik

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: