RSS

3-åringar surfar

10 Sep

Skolverket vill alltså att vi ska tänka mer IT. Frågan är om inte barnen springer ifrån oss all? De som växer upp idag har tillgång till dator i hemmet från dag 1. Och nu visar det sig att de inte hinner bli gamla innen de är ute på nätet. Enligt Allt om barn använder var femte 3-åring och varannan 5-åring internet. Uppgifterna har de hämtat från senaste upplagan av World Internet Institutes (WII).

Men hur använder då de små barnen internet? Det vet man inte så mycket om, för man har först nu fått upp ögon för fenomenet. Men så här skriver de på Allt om barn.

De minsta barnen är mer utforskande när de navigerar på nätet, de har andra mål än vuxna som ju ofta vill uträtta något konkret eller få tag på viss information. Barnen vill däremot bli överraskade och ha kul, säger Jens Peter de Pedro som var projektledare för utvecklingen av den nya Bolibompasajten som lanserades på Sveriges Televisions webbplats i vintras.

Inte förvånande så är de små mer konkreta än vuxna. De kan ännu inte läsa, så deras sätt att ta sig runt är mer bildmässigt.

Därför är Bolibompasajten gjord som en stad. Vi hade kunnat använda symboler också, men det har visat sig att barn tycker att det är
roligare och mer konkret när de får röra sig i en ”värld”. En vuxen kanske letar efter ett ord på en sida medan ett barn vet att bredvid den här soptunnan finns det ett hål där man kan gå vidare till stället dit jag vill komma.

Och om nu barn sitter hemma vid dator när de är 2 – 3 år gamla, vad kan då vi inom barnomsorgen bidra med? Vad har vi att lära ut? Hänger dagis med IT-generationen?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 10 september 2009 i Dator, IKT, Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: