RSS

Svininfluensan drabbar barn hårdast

27 Jul

Svininfluensan slår hårt mot unga, skriver Aftonbladet. En tredjedel av alla som dött i Englad har varit under 14 år. En vanlig komplikation är lunginflammation. Det här gör det troligen svårare för oss som jobbar med barn på dagis, eftersom vi kommer att ha virusen hängande i luften på avdelningarna. Frågan är hur man tacklar det rent praktiskt?

Barnen har en tätare kontakt än vad vi vuxna har. Dessutom suger de på samma leksaker. Därför är det svårt att hindra smittspridning. Vi behöver ändå vara mer noggranna med hygienen. Tvätta händerna ofta ger ett visst skydd. Använda alcogel är väl också bra. Men frågan är vad vi kan göra mer? Tvätta leksaker ofta? Vara ute mycket? Vaccinera sig?

Vi kan också skicka hem barn som har symptom som feber, muskelvärk och torrhosta. En föreståndare säger i Aftonbladets artikel, att vid minsta symptom skickas barnen hem. Det kommer att bli tufft för alla föräldrar. Kommer vi att ha samma policy i höst?

Sedan är det väl så att det kan vara bra att få influensan. Överlever man har man skaffat sig en immunitet mot den. Men visst känns det läskigt! Själv var det flera år sedan jag var däckad p g a en influensa.

När man gjort vad man kan är det väl bara att ta det som det kommer. Kanske blir det inte värre än en vanlig influensa, även om det inte är så troligt.

Människan har levt tillsammans med bakterier och virus under hela sin existens och de har format oss till det vi är idag. Så vi lär nog få fortsätta att leva med bakterier och virus som gör oss sjuka.

Uppdatering 29 augusti I ett meddelande från TT skriver bl a DN om att det är ca 40% unga med god hälsa som drabbas hårt. Kanske inte direkt barn, utan unga vuxna som är i full kraft.

Läs också om hur man kan använda handsprit för att ta död på virus.

Uppdatering 091007 Hos smittskyddsinstitutet hittar jag ett diagra, Fig 2. Ålder och kön för rapporterade fall A(H1N1), där det verkar vara främst personer 10 – 30 som drabbas. Så läget är kanske inte så allvarligt för de allra minsta.

Uppdatering 091203 De senaste tre veckorna verkar det som om barn 0 – 15 har drabbats värst. Men förra veckan, vecka 48, minskade antalet rejält. Själv vet jag inte om jag har stött på något barn som haft influensan.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 juli 2009 i Jobbet

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: