RSS

Långt från turbo-3G i sommar

24 Jul

Tänk vad man blir van vid saker. När jag fixade bredband hemma var det ett sånt lyft om man jämför med den uppringda anslutningen. Nu känns det så självklart att sidor ska ladda direkt. Men så är det inte här ute i sommarstugan! Här är det ett slags uppringd anslutning, mobilt bredband, som gäller. Och det är långt från den turbo-3G som det var tänkt att jag skulle ha.

En skillnad mot situationen i slutet av 90-talet är ju att internet har blivit så grafiskt. Det är mängder med bilder och flashanimationer som skickas fram och tillbaka. Och det gör att varje sida är tung att ladda ner. Så går man då tillbaka till en uppkoppling som har nästan samma hastighet som den i slutet av 90-talet, då blir det nästan smärtsamt. Sånt märker man inte om man sitter på en bredbandsuppkoppling där hemma.

Hos Bredbandskollen.se kan jag få svart på vitt hur segt det är. Dagens mätning gav följande.

Skicka: 0.03 Mbit/s
Ta emot: 0.03 Mbit/s
Svarstid: 345 ms

Jämför det här med hastigheten på det mobila bredbandet hemma i Stockholm.

Skicka: 0.24 Mbit/s
Ta emot: 1.89 Mbit/s
Svarstid: 144 ms

Det är lite skillnad! Den är kännbar, om man säger så. Och jämför man då med bredbandet hemma blir det hela ännu tydligare.

Skicka: 0.95 Mbit/s
Ta emot: 9.78 Mbit/s
Svarstid: 6 ms

Men jag längtar inte hem. Jag är ju här för att ta det lugnt och gå ner i varv, inte sitta framför datorn och mecka. Dessutom är situationen här vid stugan ändå bättre än den var för två år sedan. Då fick man gå ut till en alldeles bestämd plats på tomten om man ville ringa i mobilen. Det gick inte att få kontakt någon annanstans. Och att någon skulle kunna nå en var helt otänktbart. OK, om man satt nere på stranden, men inte uppe vid huset.

Och att chatta går ju bra som det är nu, så vi kan ha lite kontakt med ungarna där hemma. Då är det bara text som ska skickas över internet och då går det så fort det behöver. Videochatten gick inte så bra. Att kolla nyhetsflödet i Liferea går också bra, men att kolla upp någon nyhet på en webbsida, det är något helt annat.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 juli 2009 i Internet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: