RSS

Blogga med Drivel

14 Jul

Ett alternativ till att logga in på sin blogg när man ska skriva något, är att skaffa sig en klient där man kan skriva inläggen och sedan ladda upp dem när man är klar. Ska man inte ha med några bilder eller redan har lagt upp dem, så är det här ett smidigt sätt. Jag testar här ett program som heter Drivel.


För att det här ska fungera, måste man på sin blogg ha aktiverat möjligheten att ladda upp med Atom Publishing Protocol eller XML-RPC. I WordPress hittar man den funktionen under Inställningar – Skriva. Markera de två rutorna och det är klart. Det verkar dock som om det på wordpress.com inte fungerar på det sättet. Där är det aktiverat som standard, för alternativet finns inte där. Jag hittar det i alla fall inte.

Du installerar Drivel med hjälp av Pakethanteraren. Paketet du letar efter heter helt enkelt drivel. Efter installationen hittar du det under menyn Program – Internet – Dagboksredigeraren Drivel.

I inloggningsfönstret ska man ange följande uppgifter.

  • Namnet på kontot
  • Lösenordet
  • Vilken slags dagbok det handlar om. WordPress fanns inte med, men det fungerade med Moveable Type.
  • Adressen till bloggen. Antagligen http://dinblogg/xmlrpc.php. Det är alltså adressen till filen xmlrpc.php som är intressant. Den ligger antagligen direkt under din bloggadress.

Klicka sedan på Logga in. Du får nu upp fönstret där du ska skriva ditt inlägg. Det enklaste är att bara skriva ett ämne, texten och posta. Men det går också att välja vilken kategori inlägget ska hamna i.

Det går bra klicka på Arbeta frånkopplat. Du får då upp samma ruta att skriva i, men istället för en knappa att post så finns det Spara utkast. Man sparar då utkastet i lämplig mapp. När man öppnar Drivel igen, hittar man sina utkast under Dagbok – Senaste utkast.

Den enda riktiga nackdelen jag upptäckt så här långt, är att man inte kan lägga till etiketter, taggar.

Jag kan nämna att jag har testat Tomboy Blogposter, som finns i Ubuntus Pakethanterare. Där är det ännu enklare att skriva och ladda upp, men det finns en del formateringar, möjligheten att välja kategori och länkar som jag saknar.

Andra program man kan hitta i Pakethanteraren är Gnome Blog och Charm. De har jag ännu inte testat.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 juli 2009 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: