RSS

Stockholm satsar på Windows 7

16 Maj

Nu kan man väl anse att det är klart att Stockholms stad inom de närmsta två åren kommer att byta ut sina datorer. Operativsystemet på de nya kommer att vara den nya Windows 7. Man tror sig kunna spara ca 150 miljoner kronor. Men hur mycket hade man kunnat spara om man gått över till öppen källkod istället?

Så nu vet vi som jobbar i Stockholm vad som gäller. Vi får inom de närmsta åren lära oss ett nygammalt operativsystem. Nu vet jag inte hur pass annorlunda Windows 7 är i jämförelse med Windows XP, men det blir ändå ett nytt gränssnitt där man ska lära sig att hitta. Så frågan är hur pass mycket svårare det varit att istället få lära sig t ex Ubuntu?

Men det är väl så att Linux ännu inte finns på den digitala karta som Stockholms stad har. Istället har man alltså låst in sig med Microsoft i fem år.

Nu trodde jag inte på allvar att Stockholm skulle gå över till någon form av Linux i stor skala. Ser man till vad det här avtalet ger, så undrar jag om det finns projekt i öppen källkod för att täcka in allt? Dessutom är nog kunskapen om Linux ännu inte så stor inom förvaltning och IT.

Men en sak undrar jag: vad kommer Stockholms stad att göra med alla gamla datorer? Slänga dem på återvinningsstationen? Ge dem till något behövande land som U-hjälp? Det är mängder med datorer det kommer att handla om.

Här ser jag en nisch för olika Linuxsystem. Datorerna har blivit för gamla för att köra Windows, men de skulle fortfarande duga till både det ena och det andra på dagis runt om i staden. De olika dokumentationer vi är ålagda att göra, går det lika bra att göra på en Ubuntu med ordbehandlaren OpenOffice, som med det vi har nu.

Man skulle också få datorer ut på avdelningarna och ha något för barnen att använda. Datorerna är ändå för gamla. Har man bara en någorlunda kraftig dator med ett trådlöst nätverkskort som kör Edubuntu, behövs det inte alls några prestanda monster ute på avdelningarna. De behöver bara ha trådlösa nätverkskort de också. Man har då ett system med s k tunna klienter. Jag har skrivit om det här tidigare.

Med Edubutu följer en hel del pedagogiska program. Det finns program för att skriva och bearbeta bilder. Så åtminstone för 4 – 5 åringar skulle den här lösningen vara perfekt.

Så min uppmaning till Stockholms stad är: släng inte alla gamla datorer för att ni nu köpt nya! Sätt de gamla i användning. Det kan behövas några nätverkskort e dyl. Det enda är att någon ska installera någon version av Linux på datorerna. Och se till att öka kunskapen om Linux inom era IT-avdelningar.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 maj 2009 i Dator, IKT, Jobbet

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: