RSS

Förskollärare som måste ta medicin för att orka

28 Apr

I Lärarnas Tidning nummer 8/2009 hittar man en artikel som att pressade lärare tvingas ta medicin. Hela 13% tar receptbelagd medicin för symptom som har med jobbet att göra. 38% av de som deltog var 38% förskollärare. Symptomen som beskrivs är magproblem, infektioner, sömnstörningar, trötthet man inte kan vila bort. Personerna har också problem med koncentrationsvårigheter. Man tvingas ta lugnande, sömnmedel och antidepressiva. Ska det verkligen behöva vara så?

Jag har själv stött på flera personer som har mått dåligt och känt sig så pressade att de tvingats sjukskriva sig. Det mest extrema exemplet är en kvinna som blev sjukskriven på våren 2002 och än idag inte är tillbaka i arbete.

Det spelar ingen roll vilka jag pratar med, alla tycker att det inte funkar att få in alla arbetsuppgifter inom arbetstiden. Speciellt inte om man tänker att man ska hinna ägna sig åt barnen också. Under 90-talet och i den krisens spår, blev det fler barn i barngrupperna samtidigt som det blev färre personal.

Inte bara arbetsbelastningen har blivit större, även innehållet och kraven i arbetet har förändrats sedan 1998, då läroplanen kom. Man kan säga att det på många sätt har blivit ett annat yrke. Och det här försöker man genomdriva på olika sätt.

Det man ser nu är mer av skola och de som jobbar på dagis ska fungera som forskare. Och de flesta har inte sökt sig till det här jobbet med de förutsättningarna. Kraven blir alltså för höga och kontrollen över jobbet blir för lågt. Då blir människor stressade.

Frågan är hur man ska förändra den här sjukdomsframkallande arbetssituationen och istället få en friskare arbetsplats? För något behöver göras, det är helt klart. Men vad? För man ska väl inte behöva ta medicin för att orka med jobbet?

Tar man det ett steg längre och tar in barnen, kan man undrar hur barn mår när de tas om hand av personer som känner sig pressade och stressade? Kommer barnen att må bra och känna sig trygga när de tas om hand av personer som själva känner sig otrygga?

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 april 2009 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: