RSS

Mer om fonter i Ubuntu

16 Apr

Jag har för inte så länge sedan skrivit om program för att hantera fonter i Ubuntu. Här har jag sammanställt en del vanliga frågor när det gäller just fonter.

Fontvisare

Ett program som bara kan visa vilka fonter man har installerade. I Ubuntu finns Teckentabell (gucharmap), som du hittar under menyn Program – Tillbehör. Du kan även installera programmen gWaterfall och Specimen, vilka har lite andra användningsområden också.

Fonthanterare (font manager)

Ett program som inte bara kan visa fonter, utan också aktivera och inaktivera fonter. Den kanske även kan hantera fonter i en mapp i den egna hemkatalogen.

I KDE (Kubuntu) finns en bra fonthanterare som heter kfontinstaller, men tyvärr saknar GNOME (Ubuntu) en utan man får installera program för det. Det finns en jämförelse på Linux.com. Se också lasoeurkaramzov.net.

Var finns fonterna?

I Ubuntu hittar man dem i mappen /usr/share/fonts. Där hittar du tre mappar: truetype, type1 och X11. Fram för allt är det väl mappen truetype som är intressant.

Har du möjlighet att utföra administrativa uppgifter på datorn, kan du skapa egna mappar i /usr/share/fonts. Där kan du lägga fonter du på något sätt har skaffat dig. När du gjort det behöver du bara läsa om font-cachen så kan du använda dem.

Har du inte administrativa rättigheter eller om du inte vill mecka långt ner i hierarkin av mappar, kan du ha egna fonter i mappen .fonts i din hemkatalog. Systemet läser av den mappen, om den finns, och gör fonterna där tillgängliga för dig. Loggar någon annan in på datorn, kan de inte använda de fonterna.

Hur uppdaterar jag font-cachen?

Genom att i en terminal använd kommandot fc-cache. Terminalen hittar du i menyn Program – Tillbehör – Terminal. Du behöver bara gör det här om du skulle lägga in nya fonter i mappen /usr/share/fonts.

Vilka format för fonter finns det?

De man kan stöta på är väl följande.

  • TrueType har ändelsen .ttf. De här fonterna kan man använda på alla operativsystem och de flesta program klarar av att visa dem.
  • OpenType har ändelsen .otf. Tyvärr kan inte OpenOffice använda det här formatet, men många andra program klarar det.
  • PostScript fonter behöver två filer: .afm för visning på skärmen och .pfb för utskrift. Åtminstone i Linux.

Det finns också bitmap-fonter, men dessa används knappast längre eftersom man behöver en font för varje storlek och stil.

Är font och typsnitt samma sak?

Nej, de betecknar olika saker, men till vardags i datorsammanhang använder man orden synonymt.

Hur är det med stöd för svenska tecken: å, ä och ö

Inte alla fonter har tecknen å, ä och ö. Det här gäller även de som kommer med Ubuntu som standard. Vill man alltså skriva svenska bör man undvika dessa fonter. Med en fontvisare kan man upptäcka vilka det är.

När det gäller fonter på nätet, brukar webbplatserna ha någon form av förhandsvisning. I en del fall kan man själv ange en exempeltext och då kan man skriva något med svenska tecken i. Förhoppningsvis kan man där se vilka fonter som fungerar för svenska.

Hur ser jag mina fonter?

Förr kunde man i GNOME göra det direkt i Nautilus med hjälp av gnome-font-viewer, men det fungerar inte längre. Det programmet utvecklas inte längre, för ingen vill ta tag i det. Men du har programmet Teckentabell, som du hittar i menyn Program – Tillbehör. Man också installera program som Waterfall, Specimen.

Det går ju att undersöka vilka fonter man har program som OpenOffice, Gimp och Inkscape, även om det är lite mer omständigt.

Vilka program kan jag använda?

De jag har hittat är följande.

  • gWaterfall – Förhandsgranska.
  • Speciemen – Förhandsgranska och jämföra typsnitt.
  • Fontmatrix – Aktivera och deaktivera fonter, ange taggar för fonter, skapa font-”böcker” som PDF. Tyvärr är det bara förhandsgranskningen jag har fått att fungera.
  • Fonty Python – Bläddra bland mappar för att förhandsgranska fonter, skapa Pog, som är ett slags kategorier, aktivera och inaktivera användning av användarens egna fonter.

Hur kan jag aktivera och inaktivera fonter?

Ingen av de program som jag har testat i Ubuntu med Gnome klarar av att hantera fonter för systemet. Här handlar det om att använda Pakethanteraren för att installera och avinstallera fonter. För att göra det måste man ha administrativa rättigheter på datorn.

Men man kan som vanlig användare skapa mappen .fonts i sin hemkatalog och lägg alla egna fonter där. Det går också bra att skapa en länk från en font i en mapp och lägga den länken i .fonts-mappen.

Man kan ha en en mapp som heter t ex .fonter-tillgängliga där man har alla sina egna fonter. Därifrån använder man dra-och-släpp till mappen .fonts efter behov eller så skapar man en länk från .fonter-tillgänglia till .fonts-mappen. En länk skapar man genom att i Nautilus högerklicka på filen och välja Skapa länk. Klipp ut eller kopiera länken och klistra sedan in den i den mapp du vill ha länken.

Vilken copyright har fonter?

Det finns fonter både med copyright och med copyleft, samt olika varianter där emellan. Du kan alltså hitta fonter som är strikt skyddade och där du måste betala för att få använda dem. De finns olika typer av gratis fonter, dels sådana där det står freeware och olika typer av Creative Commons-licenser. Man kan också hitta fonter som är helt fria och har en GPL-licens. Så innan du laddar ner eller installerar fonter, kontrollera vilken licens just den aktuella fonten har.

Var hittar jag fler fonter?

Ubuntu och en del program har redan installerat många fonter. Det finns fler att installera från Pakethanteraren. Men du kan också hitta platser på internet där du kan ladda ner fonter. Här är en liten lista på webbplatser.

Kan jag skicka fonter till andra?

Kolla först vilken copyright fonten har. Lägg sedan fonten och eventuell licenstext i en komprimerad mapp och skicka till kompisen.

Hur installerar jag Windowsfonter?

Det finns ett paket i Pakethanteraren där man får med fonter som arial, courier new och times new roman. Paketet heter msttcorefonts. Men tänk på att det finns helt fria fonter som är snarlika de här Windowsfonterna och som du kan använda istället.

Läs också

Carla Schroder skriver om Font Management in Linux.

Donovan Rebbechi har skrivet Font HowTo som är en bra genomgång av det här med fonter på Linux.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 april 2009 i Dator

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: