RSS

Webbsidor som egna program med Firefox-tillägget Prism

13 Apr

Det här är ett tillägg till Firefox för att skapa fristående webbpapplikationer. Vad det handlar om är att du kan få en länk till t ex din blogg direkt på skrivbordet. Klickar du på länken öppnas ett fönster med webbsidan. Det är alltså inte Firefox som öppnas, utan bara ett fönster. Du kan på det här sättet ha länkar till olika webbsidor direkt på skrivbordet.

Jag kommer att tänka på det som för många år sedan kallades Kanaler i Windows. Tanken där var också att man lätt skulle ha tillgång till den information man vill ha på sitt skrivbord. Det slog väl inte så väl ut, för jag har inte hört om det sedan dess. Men nu kan du alltså fixa något liknande med hjälp av Prism i Firefox.

Eftersom tilläggen i Firefox är gjorda för en viss version, i de flesta fall, så ska jag säga att jag har testat det här i Firefox 3.0.8 på en dator som kör Ubuntu 8.10. Det kan alltså fungera annorlunda om du kör något annat.

  1. Öppna rutan Tillägg och sök efter Prism.

  2. Installera tillägget. Du hittar efter det ett nytt meny alternativ under Verktyg – Convert Website to Application i Firefox.

  3. Gå till en webbsida du lätt skulle vilja komma åt, t ex din blogg, wikipedia eller någon sida du bevakar av någon anledning.

  4. Gå till menyn Verktyg – Convert Website to Application.

  5. Ge applikationen ett namn. Markera också i alternativet Desktop under Create Shortcuts. Du kan också välja ikon, om du inte tycker att standard är OK.

  6. Klicka på OK.

  7. Nu måste du mecka lite. Högerklicka på ikonen på skrivbordet och välj Egenskaper.

  8. Byt nu ut den första delen av det som står under Kommando. Mellan citattecknen ska det i Ubuntu stå ”/usr/bin/xulrunner”. Det är sökvägen till programmet xulrunner, som ska köra webbapplikationen. I andra operativsystem hittar du programmet på någon annan plats.

  9. Klicka nu på ikonen på skrivbordet och webbsidan kommer att öppnas i ett eget fönster, alltså inte i Firefox. Du kommer inte att ha några menyer, verktygsrader eller statusrader.

  10. Du kan nu använda webbsidan som om du satt med webbläsaren.

Vill du se en video på engelska om det här, ska du besöka Linuxjournal.com. Det går ganska fort, men har du läst det här häger du med.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 april 2009 i Dator, Firefox, Internet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: