RSS

Kopiera musik-CD

05 Feb

Här om dagen tänkte jag kopiera/rippa en musik-CD jag har. Men jag blev lite förvånad när jag upptäckte att jag inte hade något sånt program från start på min Ubuntu 8.10. Varför denna miss? Jag vet bestämt att det fanns ett sånt program i version 8.04. Så varför inte nu?

Installera

Problemet var att jag inte på rak arm kom ihåg vad det där programmet hette. Men efter en googling kom jag på det: Sound Juicer. Så om du enkelt vill kunna kopiera din musik till datorn, öppnar du Pakethanteraren och söker efter paketet sound-juicer. I Ubuntu 8.10 hittar man version 2.24 av Sound Juicer.

Efter installationen hittar du programmet, som fått ett hiskeligt svenskt namn, under Program – Ljud och video – Ljudskivsextraherare. Har du en skiva i kommer programmet att läsa av den och tala om vilken skiva det är och vilka låtar som finns på den.


Huvudfönstret för Sound Juicer

Huvudfönstret för Sound Juicer

Gå till Redigera – Inställningar. Här finns det fram för allt två intressanta inställningar att titta på. Dels är det Musikmapp, där du letar reda på den mapp som musiken ska kopieras till. Dels ska du titta under format, där du väljer i vilket format musiken ska sparas. Standard är OGG, men det går alldeles utmärkt med FLAC, som dock tar större plats.


Fönstret för inställningar i Sound Juicer

Fönstret för inställningar i Sound Juicer

Med MP3-format

Om du har en MP3-spelare, kanske du vill kunna kopiera skriva i MP3-format istället. Det är inte många MP3-spelare som också stöder OGG. Du måste då installera ytterligare ett paket, eftersom stödet för MP3 inte är inbyggt i Sound Juicer. Det är ju ett slutet format.

Ta alltså fram Pakethanteraren igen och installera ett av paketen för gstreamer: gstreamer0.10-plugins-ugly-mulitverse. I förrådet för Ubuntu 8.10 så heter paketet så. Det har haft andra namn tidigare. Med följer paketet libmp3lame0. Öppna så Sound Juicer igen och gå till Inställningar. Bland formaten ska du nu hitta MP3. Välj det och stäng sedan rutan. Du ska nu få dina filer i MP3-format, redo för din spelare.

Klicka på på knappen Extrahera och allt kör igång.

Alternativ

I Pakethanteraren hittar man även alternativ till Sound Juicer. Om vi struntar i de som bara går att köra i en terminal, så hittar man t ex goobox, grip, rippoff och ripperx. Allt är fritt, så det är bara att pröva sig fram till den som passar din smak.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 05 februari 2009 i Dator

 

Etiketter: , , , , , ,

2 svar till “Kopiera musik-CD

 1. Ulrika

  17 juli 2009 at 10:17

  Hej!
  Tack så jättemycket för ett väldigt informativt inlägg! Det var precis det här jag behövde hjälp med 🙂
  /Ulrika

   
  • Maths

   17 juli 2009 at 11:07

   Tack själv! Jag har under senaste veckan upptäckt att den här funktionen även finns i Musikspelaren Rythmbox. Men där är den ”undangömd”. Om man sätter in CD:n och väljer att öppna skivan med Rythmbox, så kan man se skivan under Enheter i listan till vänster. Högerklicka på den och välj Extrahera till bibliotek. Sedan rippas skivan i ogg-format till den mapp du angett under Redigera – Inställningar och fliken Musik. Där kan du också välja format. Ogg är alltså standard.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: