RSS

Downadup ligger och väntar

25 Jan

Jag skrev för ett par dagar sedan om masken downadup. Som vanligt är det Windows som är måltavlan för ohyran. Men nu väntar man på den andra fasen.

Än så länge gör den ingen skada på de maskiner som är infekterade. Men den lär hindra datorn från att ansluta till antivirusprogrammets hemsida och på så sätt hindra att programmet blir uppdaterat. Det lär också följa med en program som knäcker lösenord och då inte bara på den infekterade datorn.

Masken kan bl a spridas genom fildelning och via USB-minnen. Och då spelar det ingen roll om du har uppdaterat din Windowsdator med senaste patchen.

Det vore intressant att se vad som skulle hända om någon Linuxdistribution skulle få 30 – 40% av marknaden. För då skulle även Linux bli en måltavla, på ett sätt det inte är nu. Vi skulle då också se om Linux är säkrare att köra, om det är så pass mycket svårare att få spridning på ohyra i Linux.

Men än så länge är du ganska mycket säkrare från virus, maskar och annat om du kör någon variant av Linux. Pröva Ubuntu, en av de just nu mest populära distributionerna. Passa på att kolla in den svenska gemenskapen för Ubuntu.

Downadup verkar hur som helst bli en intressant följetong. Få se vad den kan ställa till med under 2009.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 januari 2009 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: