RSS

Fotoxx – enklare fotoredigering i Linux

10 Jan

Vill du i Ubuntu redigera bilder finns programmet GIMP. För de allra flesta är det en lång och brant inlärningskurva att förstå sig på det programmet. För att göra enklare redigeringar är GIMP helt enkelt lite för mycket. Då kan Fotoxx vara ett alternativ. På Fotoxx hemsida hittar man exempel på vad man kan göra med programmet. Funktionerna kan antas täcka de mest elementära behoven för en amatörfotograf.

Från hemsida kan man också ladda ner paket skapade för olika Linuxdistributioner. Men dessa är gjorda av andra än teamet bakom programmet. Vill man göra det enkelt för sig, så kan man alltså ladda ner ett paket för Ubuntu eller vilket favorit distro man nu har. Det jag visar här nedan är hur man installera från källkod. Har man bara allt som behövs, så är det ett enkelt sätt att pröva på en sådan installation.

Fönstret för Fotoxx

Fönstret för Fotoxx

Alla redigeringsmöjligheterna hittar du i menyn under Edit.

Beroenden

Du måste ha installerat paketen build-essential och libgtk2.0-dev innan du kan skapa några körbara filer. Sök upp dem i Pakethanteraren, som du hittar under System – Administration – Pakethanteraren. Vill man kunna använda sig av s k EXIF-data, måste man också installera paketet exiv2. Om du inte har det här paketet, är det en hel del data om bilden som kommer att försvinna när du sparar den. Det är alltså ett bra-att-ha-program.

Är man ny inom Linuxvärlden är det här med paket och pakethanterare en ny värld. På svenska Wikipedia kan du läsa mer om vad en pakethanterare är.

Installation

 1. Öppna en terminal genom att gå till Program – Tillbehör – Terminal.
 2. Ladda ner programmet från en terminal med programmet wget, som redan finns på din dator. N.N står för den aktuella versionen av programmet. Versionsnumret hittar du på Fotoxx:s hemsida.
  wget http://kornelix.squarespace.com/storage/downloads/fotoxx-N.N.tar.gz
 3. Gå till mappen där den laddades ner, om du inte redan är det.
  cd din/mapp
 4. Packa upp filen.
  tar -xzf fotoxx-N.N.tar.gz
 5. Gå ner i den uppackade mappen.
  cd fotoxx
 6. Skapa de körbara filerna.
  make
 7. Om det inte dök upp några felmeddelanden, kan du nu fortsätta med själva installationen. Det måste du vara administratör, root, för att kunna göra. Så ha lösenordet i beredskap.
  sudo make install

  Du får upp en lista på vilka mappar som har skapats och att en del filer har kopierats. Det man kan se är att den körbara filen ligger i mappe /usr/local/bin. Så kommandot /usr/local/bin/fotoxx borde starta programmet. Men om det inte blir några problem så startar du programmet genom att gå till Program – Ljud och video – Fotoxx.

 8. Du kanske vill skapa en skrivbordsikon för att lättare komma åt programmet. Tyvärr måste man då mecka lite. Du behöver då leta upp filen Makefile som finns i den du packade upp och där ska du ändra lite. Nu lämnar vi terminalen och öppnar den filen i Textredigaren istället. Den hittar du under Program – Tillbehör – Textredigeraren. För programmet vill skapa en ikon i mappen Desktop och den heter i Ubuntu på svenska Skrivbord. Så gör bytet på raderna 6 och 7 innan du kör kommandot.
  make launcher
 9. Det ska nu gå att öppna programmet med ikonen på skrivbordet.
 10. Creative Commons License
  Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

  Annonser
   
2 kommentarer

Publicerat av på 10 januari 2009 i Dator

 

Etiketter: , ,

2 svar till “Fotoxx – enklare fotoredigering i Linux

 1. tage berglund

  05 september 2010 at 07:01

  10 ljusår bortom vad som önskas, klicka och det ska vara klart
  Ett typ ex på fikonspråk

   
  • Maths

   05 september 2010 at 10:43

   Nu var det 1½ år sedan jag testade Fotoxx och har jag redigerat bilder har det blivit i GIMP. Men vad jag minns så kunde man ha önskat ett litet enklare gränssnitt. Det kan för övrigt gälla en del andra program också.

   Ändå förstår jag inte riktigt vad du menar. Vad ska vara enklare? Vad ska man bara kunna klicka och det ska vara klart? När det gäller installationen så finns programmet i Programcentralen för Ubuntu, så där är det bara att klicka på Installera så är det klart. Går man till fotoredigeringen så kan det behövas lite manuella inställningar för att få det bästa resultatet. Så där kan det inte bli bara ett klick så är det klart. Eller har jag missförstått dig?

   Eller är det mina instruktioner som är fikonspråk? Det här inlägget skrev jag innan Fotoxx hamnade i paketförråden. Då var det meckigt att installera. Men, som sagt, nu är det bara att gå till meny Program – Programcenteral för Ubuntu – söka på Fotoxx och klicka på knappen Installera. Enkelt!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: