RSS

Öka säkerheten i Firefox

04 Jan

Mycket av den skit vi får in i våra datorer kommer idag genom webbläsaren. Det var under slutet av 2008 tal om sårbarheter i Internet Explorer. Men en hel del av den skräp man kan få handlar inte om vilken webbläsare man använder, utan det gäller att ha en lämplig nivå på sitt säkerhetstänkande. Använder du Firefox finns det några saker du kan göra för att öka din säkerhet, vare sig du använder någon distribution av Linux eller kör Windows.

Firefox finns som standardwebbläsare i de flesta Linuxdistributioner. För att kunna använda den i Windows är det bara att ladda ner Windowsversionen och installera den som vilket annat program som helst. Det som jag kommer att beskriva här nedan gäller för alla versioner av Firefox 3.

Inställningar

Först finns det några saker jag gör direkt i Firefox för att känna mig lite säkrare.

  1. Öppna Firefox
  2. Redigera – Inställningar
  3. Innehåll. Här ser man till att ”Blockera popup-fönster” är markerad
  4. Sekretess. Under Kakor markerar jag Tillåt att webbplatser lagrar kakor och Tillåt tredjepartskakor, samt att jag ställer in Behåll tills som fråga varje gång. Under Känslig data ser jag till att markera Rensa alltid ut känslig data när Firefox avslutas. Jag klickar här också på Inställningar och ser till att allt är markerat.
  5. Säkerhet. Här ska de övre tre rutorna ha varsin bock. Se till att ta bort bocken för Spara lösenord för webbplatser.
  6. Stäng rutan för Firefox-inställningar.

Tillägg

En fiffig sak med Firefox är att det finns mängder med Tillägg att ladda ner och installera. Här finns det några saker som kan göra surfandet lite säkrare.

  1. Öppna Firefox.
  2. Verktyg – Tillägg.
  3. Hämta tillägg – Bläddra bland alla tillägg.
  4. Bland kategorierna i kolumnen till vänster väljer man Sekretess och säkerhet.

Två av de mest populära tilläggen i den här kategorin är Adblock Plus (Hemsida) och NoScript (Hemsida). Det här är två riktigt bra tillägg där det första tar bort mängder med reklam och bilder, medan det andra gör att du kan välj vilka webbplatser som ska få köra olika former av skript och flashanimationer. Bilder, skript och flash är tyvärr vägar för skadlig kod in i din dator.

Klicka bara på Lägg till Firefox, klicka sedan på Installera när den knappen blivit aktiv och de installeras. Efteråt måste du starta om Firefox för att de ska börja fungera. Så när du är klar klickar du i Tilläggsfönstret på knappen Starta om.

Adblock Plus

När Firefox startar om öppnas en fliken Välkommen till Adblock Plus. Där väljer du en lista prenumerera på. Jag brukar väljer den fransk webbplatsen, men det är en smaksak vilken man tar. Vad som händer är att Adblock Plus får en svartlista, alltså en lista med reklam och annat som garanterat bara är ivägen eller som kan vara farliga.

Du har nu fått två nya ikoner i webbläsarfönstret. Uppe till höger hittar du en röd stop-skylt för Adblock Plus. Genom att högerklicka på bilder kan du välja att svartlista dem. Men för det mesta sköter det här sig bra utan att du behöver göra någonting.

NoScript

Lite svårare är det med NoScript. Den ikonen hittar du längst ner till höger. Vänsterklicka och välj vilka skript du vill tillåta. Här måste du själv vara aktiv på varje webbplats du besöker eftersom NoScript som standard inte tillåter att något skript körs över huvud taget. En del webbplatser kräver att du t ex godkänner s k JavaScript för att de ska visas som det är tänkt eller att du ska kunna utnyttja de funktioner som erbjuds. Men nu har du ett verktyg där du själv kan bestämma om du vill acceptera skripten eller inte. Litar du på platsen, kan du godkänna skripten därifrån.

Tänk bara på att det inte bara är den aktuella platsen som kan tänkas vilja köra skript. Du kan få upp en lång lista på platser som av olika anledningar vill att du kör deras skript. Acceptera bara de som du absolut måste för att få sidan att fungera.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 04 januari 2009 i Dator, Firefox, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: