RSS

Tingelinge lunchtåget går

08 Dec

Ett pedagogiskt problem på en småbarnsavdelning är hur man ska få de små liven att ta sig från lunchbordet till tvättstället. Det är inte bara att tala om för dem hur de ska göra och sedan gör de så.

Tidigare följde vi med barnen när de sprang (det är svårt att gå som liten) till tvättrummet. Men det var inte i någon ordning. En och annan nybörjare avvek i början av terminen för att göra något annat. Mellan en och två månader efter invänjningen kunde man dock säga åt barnen att gå och tvätta sig och de gjorde det.

Men nu har vi börjat gå i samlad tropp. Det har blivit både mer socialt och mycket trevligare. Vi åker helt enkelt tåg. Ett barn får stå först och de andra barnen vid samma bord hakar på. Sedan åker vi.

Tingelinge tåget går ut i vida världen
Den som 50 öre har får följa med på färden
Se …(här räknar man upp alla barnen på en gång)…
nu löser dom biljetten
Nu kliver dom på
Och så ska tåget gå
Tut tut!

Det är härligt att se alla dessa barn ta tag i varandra, runt axlarna eller midjan, och sedan försöka hålla kvar medan kompisen går framåt. Inte helt lätt när man är 1 år. Klart att det inte går varje gång, men alla blir fort väldigt duktiga på att samordna och falla in i tågandet.

Hela idén har varit en succé! Det är till och med så att de lite större barnen, de som kan prata, faktiskt frågar efter att få gå först, att få vara loket. Men vi försöker att ha lite rotation så att alla barnen får gå först någon gång under veckan.

Finns det någon nedsida av det här? Jo, en. Man blir efter ett tag ganska trött på att höra den där sången sex gånger varje dag. Men barnen tycker det är kul. Men nu i luciatider går det också bra att köra luciatåget och då sjunga ”Ute är mörkt och kallt” istället. Den variationen tycker även barnen är kul.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 08 december 2008 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: