RSS

Fri mjukvara för världens bästa skola

13 Nov

Både på mitt min egen arbetsplats på dagis och i mina barns grundskola har tillgången till datorer under hela 2000-talet varit god. Men tydligen så är alla inte lika gynnade. Det här kan man läsa i en debattartikel i Aftonbladet. Men finns det inget alternativ till Microsofts dyra licenser? Jo, en skola helt utan datorer skulle kunna använda sig av Edubuntu.

En aspekt av det här med datorer är naturligtvis pengar. Och jag kan konstatera att undersökningen, som det refereras till i Aftonbladet, är gjord på uppdrag av Microsoft. Har de tänkt sig att även de skolor som nu inte har datorer ska köpa Windowsdatorer? Men varför betala en licens hos Microsoft? Det är en stor kostnad vid sidan av inköp av datorer.

Det finns faktiskt fria alternativ. Köper skolan en ny dator med lite kraft i och installerar Edubuntu på den, man man sedan på ett enkelt sätt koppla flera äldre datorer till den i ett nätverk. Det här gör man på sina håll i övriga världen, t ex Afrika. Edubuntu är framtagen just för att möta behovet hos skolor. Det går naturligtvis att använda sig av vilken variant av Ubuntu som helst.

Vitsen med att man kör någon variant av Linux är att man kan använda även datorer som är lite över 3 år gamla. Det här har man uppmärksammat på en del håll. Det här gör att själva kostnaden för hårdvara kan hållas nere, samtidigt som man inte behöver betala någon saftig licens för ett operativsystem.

Jag undrar om det här inte är något som även Lärarförbundet borde upptäcka. Allt hänger inte på statliga direktiv och lagar. Det gäller att utnyttja de resurser som finns.

En annan aspekt är vilka format de olika dokumenten man skapar har. Varför låsa in sig i slutna format? I Linuxvärlden använder man öppna format och standarder. Skolor riskerar då inte att en dokument inte går att komma åt om man väljer ett annat operativsystem.

Nu är det inte bara tekniken som behövs, det behövs också tid och utbildning. Allt detta dokumenterande tar naturligtvis tid. Skolan kanske klarar sig eftersom det där finns tid för planering. Men vi inom barnomsorgen har inte den förmånen, utan får ta den tiden från tiden med barnen.

Sedan är det som med all ny teknik, den kräver inlärning. Det behövs alltså kurser och tid att sätta sig in i de program man ska använda. Så måste personerna få sitta och leka för att komma underfund med hur den nya tekniken fungerar. Men det är en annan debatt.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 13 november 2008 i Dator, Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

2 svar till “Fri mjukvara för världens bästa skola

 1. http://formatc.se

  14 november 2008 at 15:30

  Funderar på o börja använda ubuntu, verkar rätt hyfsat, har kört freeBSD innan, men det var längesen nu, va tycker du om ubuntu? mvh

   
 2. Maths

  14 november 2008 at 18:22

  Jag har använt Ubuntu i ett par år nu och trivs jättebra. Den är lätt att installera och utbudet av program gör att man kan komma igång direkt. Den finns som live-CD så du kan testa innan du installerar. Du hittar platser i Sverige där du kan ladda ner på ubuntu-se.org. Det går ju också att låta den dela dator med ett existerande Windows om du inte vill gå över helt. Men kör gärna live-CD:n först så får jag hör vad du tycker.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: