RSS

Dela det mobila bredbandet

09 Nov

Det mobila bredbandet har kommit stort under det senaste året. Nu kan man surfa nästan var som helst i ganska hög hastighet. Nu har man tag den tekniken ett steg längre. I ekonomidelen av Dagens Nyheter den 9 november kan man läsa om hur man delar sitt mobila bredband.

Det mobila bredbandet bygger på samma teknik som man har i 3G-telefoner. Man bara kopplar ett USB-modem, en dongel, till datorn och ansluter till nätet.

Nu finns det alltså routar med vilka man kan dela sitt bredband på samma sätt som man gör hemma med en fast uppkoppling. Antingen kopplar man modemet direkt till routern eller så sätter man in sim-kortet i routern.

De modem man testat är Huawei D100, Huawei E960, Option Globesurfer III och Ice.net D35. Priset varierar melllan 396 och 3.295 kronor. I ett fall får man det dock för 0 kronor när man löser abonnemanget.

Själv skaffade jag mobilt bredband i våras. Tanken var att jag skulle kunna sitta i semesterstugan och ändå vara uppkopplad. Det visade sig fungera alldeles utmärkt. Ofta var hastigheten på 3G-nivå.

Det jag fick var ett USB-modem, ett Huawei E220. Det var lite meckande att installera det i Ubuntu, med det gick. Nu med den senaste versionen av Ubuntu, 8.10 Intrepid Ibex, så ska det vara mycket enklare att ansluta sitt modem. Eftersom jag ännu inte har uppgraderat, har jag inte kunnat testa det själv. Men det verkar som om de flesta har fått det att fungera. Nu skulle man alltså kunna göra installationen av modemet i routern istället.

Nästa sommar skulle vi alltså kunna ha fler datorer i stugan. Frågan är om det är värt priset?

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 09 november 2008 i Dator, Internet

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: