RSS

Hög ljudnivå på dagis

08 Nov

Det har skrivits tidigare om att det kan vara väldigt höga ljudnivåer på dagis. Igår, den 7 september, publicerade Aftonbladet ännu en artikel: ”Var fjärde lärare har hörselskador”. En bullernivå som i medeltal låg i en undersökning på 70 decibel. Topparna låg på 85 decibel, vilket innebär att man ska ha hörselskydd. Det här leder till nedsatt hörsel. Jag jobbar alltså inom ett riskyrke!

”Skolan ska inte behöva ha en arbetsmiljö som inte accepteras på andra arbetsplatser, säger Robert Wålinder, överläkare vid arbets- och miljömedicin på Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.”

Men det där är svårt. Hur ska man komma tillrätta med problemet? Vad finns det för politiskt gångbara knep? För några år sedan föreslog någon att man helt enkelt skulle lära barnen att vara tysta. Det blev ett ramaskri!

Själv upplever jag att det är en stor skillnad på vilken åldersgrupp man har att göra med. Jag jobbar med 1- och 2-åringar. Visst kan de föra ett liv ibland, inte minst när de leker järnet i lekrummet. Men det är ändå inte så ofta de högljutt springer omkring och skriker i sina lekar.

Det brukar däremot vara ett tecken på att de är 3-år eller straxt innan, att det är dags att gå över till nästa avdelning. Det brukar sammanfalla med när jag hittar även andra tecken på samma sak.
När de stora 3- till 5-åringarna är inne och leker hos oss ibland, kan det kännas väldigt skrikigt och aktivitetsnivån är hög. Men så fort de lämnar avdelningen och går in till sig, känner man hur mycket lugnare det blir. Det känns rent fysiskt i kroppen. Och ändå är det bara glada, lekfulla och underbara barn som leker!

En undersökning av Arbetsmiljöverket kom fram till samma resultat. Det var mycket bullrigt på de dagisar man hade undersökt. Man föreslog följande:

”Bullret beror oftast på otillräcklig bullerdämpning och en pedagogik som inte uppmuntrar till tystare aktiviteter när barnen är inomhus.”

Ett klassiskt knep bland barnomsorgspersonal brukar annars vara att sätta barnen med lite pyssel och spel. Det här kan vara någorlunda tysta aktiviteter. Eller så kör man ut dem på gården.

Frågan är: vilka pedagogiska knep finns det för att få barn att förstå att de skriker, att det inte är OK inomhus och att de själva behöver vara tystare?

 
2 kommentarer

Publicerat av på 08 november 2008 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Hög ljudnivå på dagis

 1. Earsafety

  18 december 2012 at 22:10

  Bra att det skrivs mer om detta problem som är stort i många förskolor

   
  • Maths

   18 december 2012 at 22:22

   Det här är reklam, men ok för det då. Har ni några hörselskydd för barnen också? 😉

   Själv tycker jag inte att hörselskydd för förskollärare är ok. Den höga ljudnivån gäller faktiskt även barnen. Att då pedagogerna ”fuskar” sig ur situationen är inte en lösning. Det är flera saker som kan få ner ljudnivån på riktigt: ljudabsorberande material, mindre barngrupper och en lämplig pedagogik. Egna personliga hörselskydd ska vi inte ha, för det gör att pedagogerna inte får någon impuls att göra något åt den allmänna ljudnivån — den som barnen tvingas leva i.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: